Coruptia este un fenomen social, politic si economic complex. Coruptia incetineste dezvoltarea sanatoasa a mediului economic si contribuie la inpredictibilitate si lipsa stabilitatii.
Coruptia descurajeaza afacerile mici/noi aducandu-le in imposibilitatea de a acoperi costurile de “start-up”.
De aceea orice persoana din cadrul organizatiei Vel Pitar este incurajata sa previna sau sa ajute la preventia faptelor de coruptie.
Vel Pitar crede ca este esential sa cream un mediu sanatos in care oricine poate concura legal si cu sanse egale cu ceilalti ofertanti de pe piata.
Vel Pitar adopta principiul “tolerantei zero” in ceea ce priveste combaterea cazurilor suspecte de coruptie si le va trata pe acestea cu prioritate maxima.
Pe de alta parte, partenerii Vel Pitar au obligatia sa ia toate masurile necesare si rezonabile pentru a evita coruptia si mita astfel ca acestia nu trebuie sa ofere, promita sau ingaduie prin angajatii sai, managementul executiv sau terte parti, beneficii sau alte avantaje (de exemplu bani, cadouri sau invitatii la evenimente sportive, culturale sau alte evenimente care nu sunt legate de serviciu) angajatilor Vel Pitar.
NCH Capital Romania - Sucursala Bucuresti isi desfașoara activitatea in mod adecvat, corect si eficient, intr-o maniera care sa satisfaca exigentele tuturor celor implicati in raporturile juridice. Daca la un moment dat apreciati ca ati intampinat un comportament sau o situatie neadecvata, ne puteti contacta pentru a identifica contextul si a primi raspuns asupra celor sesizate.
Prin programul sau de tratare a reclamatiilor, NCH Capital Romania - Sucursala Bucuresti analizeaza sesizarile dvs. cu privire la activitatea companiilor din grup și/sau angajatilor acestora in ceea ce priveste respectarea legii si a principiilor de integritate cuprinse in Ghidul de Bune Practici in Achizitii (Ghid de bune practici in achizitii).
Scopul acestui ghid este de a defini comportamentele și actiunile pe care membrii grupului de firme NCH Capital Romania - Sucursala Bucuresti trebuie sa le urmeze in procesul de achizitii.
Utilizarea ghidului
Toti membrii grupului de companii NCH Capital Romania - Sucursala Bucuresti sunt obligati sa respecte Ghidul de Bune Practici in Achizitii și sa solicite tuturor resurselor profesionale interne implicate in proces sa-si ia angajamentul de a-l respecta.
Toate companiile grupului adopta principii etice in achizitii/aprovizionare, bazate pe principiile enuntate in Ghid și se angajeaza sa ridice orice problema legata de etica afacerilor la un nivel adecvat in cadrul organizatiei lor.
Comportamentul tuturor va fi analizat prin prisma prevederilor Ghidului și orice nerespectare poate conduce, dupa caz, la cercetare disciplinara si/sau legala in conformitate cu normele in vigoare. Reprezentantii companiilor au datoria sa sprijine orice investigatie a
Responsabilului de Conformaree-mail: ovidiu.petre@nchcapital.ro telefon: +40 740 113 432 in cazul in care se va face o sesizare cu privire la acestia sau asupra entitatii pe care o coordoneaza.
Fiind o societate controlata de NCH Capital Romania - Sucursala Bucuresti, Vel Pitar S.A. prin personalul sau se angajeaza:
Sa protejeze si sa imbunatateasca in permanenta statutul profesiei de achizitor, prin:
• neangajarea in comportamente profesionale sau personale, care ar discredita atat NCH Capital Romania - Sucursala Bucuresti, cat si profesia de achizitor;
• neacceptarea de cadouri care au legatura cu activitatea lor profesionala (cu exceptia cadourilor declarate, cu valoare nominala sub nivelul maxim acceptat prin Ghidul de Bune Practici in Achizitii);
• neacceptarea ofertelor si propunerilor de ospitalitate si/sau divertisment (invitatii la masa, evenimente sportive/culturale, decontarea serviciilor de deplasare, cazare etc.) in legatura cu activitatea lor, fara aprobarea conducerii si a Responsabilului de Conformare;
• constientizarea la nivelul companiei a faptului ca, si in afara vietii profesionale, comportamentul angajatilor poate avea efecte asupra modului in care sunt perceputi ca profesionisti.
Sa mentina cel mai inalt standard de integritate in toate relatiile de afaceri, prin:
• respingerea oricarei practici comerciale care poate fi considerata in mod rezonabil improprie;
• evitarea folosirii autoritatii sau pozitiei profesionale pentru propriul castig financiar;
• declararea periodica a oricaror conflicte de interese sau interese personale care ar putea afecta sau ar putea fi interpretate de altii ca fiind de natura sa afecteze impartialitatea angajatului in luarea deciziilor de afaceri;
• asigurarea faptului ca informatiile pe care compania si reprezentantii acesteia le furnizeaza sunt corecte și nu induc in eroare;
• eforturi continue in ceea ce priveste asigurarea unei concurente autentice, corecte si transparente.
Sa combata practicile neetice si neconcurentiale in operatiunile pe care le deruleaza:
• sa incurajeze colaboratorii sa conștientizeze problemele legate de drepturile omului, de frauda și de coruptie;
• sa gestioneze in mod responsabil relatiile de afaceri in care pot aparea practici neetice sau neconcurentiale și sa ia masuri adecvate pentru raportarea și remedierea acestora;
• sa favorizeze dezvoltarea permanenta si continua a cunoștintelor angajatilor companiei cu referire la munca fortata (sclavie moderna), drepturile omului, frauda și coruptia si sa aplice principiile in acest sens in viata lor profesionala.
Sa isi perfectioneze competentele profesionale, prin:
• dezvoltarea continua și aplicarea cunoștintelor dobandite;
• promovarea celor mai inalte standarde de competenta profesionala;
• optimizarea utilizarii responsabile a resurselor, in beneficiul organizatiei.
Sa asigure respectarea deplina a legilor și reglementarilor in vigoare, prin:
• respectarea legislatiei interne si comunitare;
• indeplinirea obligatiilor contractuale convenite intre parti;
• alinierea la indrumarile NCH Capital Romania - Sucursala Bucuresti privind practica profesionala (Ghid de bune practici in achizitii).